Chaga Te

Chaga te gjort på kungen av medicinalsvampar

Chaga te / Sprängticka te

[ezcol_1half]

Vad är Chaga?

Chaga – (Inonotus obliquus) Eller sprängticka som det även heter, anses vara kungen av medicinal svampar. Chaga finner man i Norra Europa, Norden, Norra USA, Canada och Ryssland. Den växer på enbart på björk. Denna lilla mirakelsvamp är egentligen en parasit, en aggressiv sådan, som får träder att utveckla svarta, nästan kolsvarta, skrovliga knotor på stammen så trädet ser nästan sjukt ut. Under dessa knotor finner man chaga svampen där den lever isolerat och suger ut all näring ur björken under lång tid.

Det är egentligen bara när björken dör chaga svampen släpper sina sporer och det är då den visar sig eftersom den tar sig igenom trädets bark när den är fullt utvecklad genom att spränga sig ut. Björken kan dock leva flera decennier med en chaga svamp på stammen. Efter att den blottat sig blir chaga svampen ofta angripen av insekter och är därför mycket kortlivad utanför sitt svarta stamskydd, sporerna från svampen letar sig däremot vidare till andra björkar.[/ezcol_1half] [ezcol_1half_end]

 

Det är under denna tydliga svarta knota på björken man finner chaga svampen och den är därför relativt lätt att tyda och finna. Den är däremot inte så vanlig och därför kan det ta sin tid att finna en chaga svamp ute i skogen, den växer på ca 1 av 50000 björkar. Den växer i flera år, ofta 15-30 år, och kan därför plockas vilken tid på året som helst men innehåller mest näring på senhösten eller vintern och skördas därför oftast då. Notera dock att chaga svampen inte hör under allemansrätten och därför måste du äga marken själv eller be om lov för att få plocka den.

 

Chaga te - Detox Te Logo

[/ezcol_1half_end]

[ezcol_1quarter]

Chaga te - Holistic

Holistic – Chaga

Te gjort på torkad sprängticka från Holistic. Mycket god vaniljaktig smak.

Till butik

[/ezcol_1quarter]

[ezcol_1quarter]

Chaga te - Superfruit Chagapulver

Superfruit – Chagapulver

Pulverextrakt för ett välsmakande super te med björk och vanilj inslag.

Till butik

[/ezcol_1quarter][ezcol_1quarter]
Chaga te - Instant Chaga

Instant – Chaga

Instant Chaga är ett chagapulver med mynta, stjärnanis och lakrits i praktiska portionspåsar.

Till butik

[/ezcol_1quarter]

[ezcol_1quarter_end]

Chaga te - Rawpowder Chagapulver

Rawpowder – Chaga

40% chagapulver extrakt från Rawpowder som smakar himmelskt. Toppen produkt!

Till butik

[/ezcol_1quarter_end]

 

Vill du ha ytterligare inspiration kolla in vår informationssida detox ingredienser.

Varför Chaga?

Chaga har använts som medicinalväxt i Asien under flera tusen år för att stärka immunförsvaret. Chaga har även använts och omnämnts som botemedel för olika sorters cancer ända sedan 1500-talet. I Finland och Ryssland fann man vetenskapliga studier att chaga hade positiv effekt på bröstcancer, livmodercancer och magcancer. Dessutom har viss forkning visat att chaga kan ha positiv effekt vid diabetes. En annan rysk undersökning visade att chaga hjälpte mot psoriasis.

Chaga är antibakteriell och hjälper till att balansera och stärka immunförsvaret den har dessutom ett av de högsta uppnådda värdena av antioxidanter med ett ORAC-värde på mellan 60.000 & 350.000, beroende på när den skördats.  Chaga anses också kunna sänka blodsockret och till viss del förbättra blodcirkulationen. Därför passar chaga bra att inta efter måltid. Chaga kan även vara fördelaktigt för diabetiker att inta.

Chaga svampen anses av många vara kungen av medicinalsvampar. I Sibirien kallas den ”gudarnas gåva” och ”odödlighetens svamp”. I Japan kalls den ”skogens diamant”, i Kina  ”växternas konung”.

 

Inta Chaga te

Efter skörd är det vanligt att chaga svampen torkas och mals ner till ett fint nyttigt pulver. torkad chaga och chaga pulver används idag ofta som chaga te och chaga kosttillskott. På grund av sitt otroligt nyttiga innehåll och stärkande egenskaper passar chaga te även utmärkt som detox te.

Chaga te har blivit mycket populärt på grund av att chaga svampen naturligt innehåller massor av nyttiga ämnen som används inom medicinska områden. Chaga te innehåller bland annat vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, aminosyrakomplex och fytonäringsämnen. Som vi nämt tidigare kan chaga ha ORAC-värde upp mot 350.000! Chaga te är ett enkelt sätt att få i sig alla nyttigheterna från chaga svampen. Chaga te är dessutom ett bra supplement eller komplement till ditt detox te eller detoxkur.

Chaga har en söt smak och påminner lite om äkta vanilj. Chaga te går alldeles utmärkt att smaksätta men behövs inte smaksättas utan smakar bra ren och passar bra som rent te.

[ezcol_2fifth]

Fördelar med Chaga te:

  • Stärkt immunförsvar
  • Rikt på näringsämnen så som antioxidanter
  • Hjälpa kroppen rensa bort fria radikaler
  • Positiv påverkan blodcirkulationen
  • Sänka blodsockret
  • Reglerad funktion i muskler och nervsystemet
  • Förbättrad resistans mot sjukdomar
[/ezcol_2fifth][ezcol_3fifth_end]

[/ezcol_3fifth_end]